Umutcan ile Mesleklere Yolculuk I Gülşah Peker ile Röportaj

Umutcan Bozkurt
4 min readJun 3, 2022

Merhaba,

Umutcan İle Mesleklere Yolculuk’un bu haftaki konuğu Medyaevi İletişim Dijital İletişim Direktörü Gülşah Peker.

Gülşah Hanım’ın kariyer hayatından, deneyimlerinden, görev ve sorumluluklarından, kurumsal iletişimin öneminden, kriz iletişiminden ve daha fazlasını konuştuğumuz çok güzel bir röportaj gerçekleştirdik.

Röportajımızın sizin için de faydalı olacağına eminim.

Kendinizden ve çalışma deneyimlerinizden bahseder misiniz?
Ben Gülşah Peker yaklaşık 20 yıldır kreatif endüstri içerisinde çalışıyorum. Mesleğe henüz İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde öğrenciyken 3’üncü sınıfta CNN Türk’te staja başlayarak adım attım. Stajım bir gün sürdü ve ertesi gün kendimi yapım yönetim yardımcısı olarak buldum. Burada harika bir yıl geçirdim. Dizilerde asistanlık yaparak Oğuzhan Tercan ile beraber çalışma fırsatım oldu. Ardından eşimin “Senin yazarlık kalemin de kuvvetli ajans tarafını da dene” tavsiyesi ile birkaç ajansa başvurdum ve Ünite İletişim’den Ercüment Şener ile görüşerek orada çalışmaya başladım. Halkla ilişkileri, medya ilişkilerini, kurumsal iletişimi, itibar yönetimine bakışı, basın toplantılarının yönetimi gibi alanları öğrendim. Çok kıymetli markalarla çok güzel işlere imza attık. İçerik ve kreatif tarafta da çalışma şansım oldu.

Biraz daha globale açılmak için Ogilvy’de çalışma fırsatım oldu. Bu süreç dijital iletişim ve sosyal medya alanında da uzmanlaşma fırsatı bulduğum bir sürece evrildi. Başarısızlıklarından öğrenip ortaya yeni bir şeyler koyabilmek çok önemli. Şu anda da Medyaevi İletişim’de Dijital İletişim Direktörü olarak görev alıyorum.

Bana mesleğinizi anlatır mısınız, görev ve sorumluluklarınız nelerdir?
Öncelikle kendimi ajans insanı olarak görüyorum. Ajans; dinanizmin olduğu, enerjik, heyecanın ve koşuşturmanın olduğu, fikirlerin üretildiği ve en sonunda kutlamaların da yaşandığı en güzel yer bence. Her gün farklı insanların, farklı hedef kitlelerin ve farklı grupların hayatına dokunacak mesajlar üretiyoruz. Bu mesajların aktarılacağı kitleler, aktarılacağı yöntemler ve verilecek mesajlar çok önemli. Buradaki sorumluluğumuz çok büyük. Yaptığımız iş değişim, dönüşüm gerektiren ve kendini sürekli güncel tutman gereken bir iş. Beklentileri iyi analiz edip, doğru stratejilerle doğru hedef kitlelere doğru işleri ulaştırabilmemiz gereken bir iş.

Beni çok diri tutan, dinamik bulduğum bir alan. İşimizin alametifarikasının da bu tutku, enerji, merak, öğrenmeye olan heves ve aşk olduğuna inanıyorum.

Bu mesleğe yönelmenizdeki etken nedir?
En temel etken merak. Merak etmek, okumak, entelektüel birikim ve disiplinli olmayı gerektiren bir meslek. Araştırma yapmak, neyi nasıl yapacağını bilmek ve bir işi her basamağıyla detaylıca örebilmek gerekiyor. Böyle bir disiplinle çalışmayı, araştırmayı ve araştırdıklarından anlamlı bir iş ve strateji oluşturmayı bunlara 5N1K sorularıyla cevap vermeyi gerektiriyor.

Bu mesleği yapacak kişilerde bulunması gereken yetkinlikler nelerdir?

İletişim işi koltuğunuzda dönebildiğiniz bir iş değil, öyle olduğunda ekipten ve toplumdan kopuk kalıyorsunuz.

Ajansta çalışmak iyi bir ekip gerektiriyor. Herkesin birtakım iyi, sivrildiği yanları var. Onları ortaya çıkarıp ya da daha zayıf yönlerini farklı insanların iyi yönleriyle dengelediğiniz bir yapı kurmak başarılı bir takım yaratmak için en önemli unsurlar. Mesleğimizi yapacak kişiler okumayı, araştırmayı ve çalışmayı sevmeli. İletişim işi koltuğunuzda dönebildiğiniz bir iş değil, öyle olduğunda ekipten ve toplumdan kopuk kalıyorsunuz.

Ajans yapılanmanız nasıl, hangi alanda çalışanlar bulunuyor?

Hepimiz yaratıcı olmak zorundayız…

Proje ve medya ekipleri olarak ağırlıklı çalışıyoruz. Dijital tarafta da ekibimizi yapılandırıyoruz. Ekipler departman departman olarak değil de birlikte çalışan, girift yapılar haline geldi. Hepimiz yaratıcı olmak zorundayız, stratejik bakmak gerekli. Uzmanlıklar hep var, var olacak ama departman olarak ayrılmaktan ziyade hep birlikte entegre bir yapı içerisinde çalışabilmek önemli.

Herhangi bir kriz yaşadınız mı, yaşadıysanız nasıl yönettiniz? Kriz yönetiminde dikkat edilmesi gerekenler nedir?

Samimiyet, dürüstlük, gerçekten elini taşın altına koymak insanlar kadar markalar için de önemli.

Ben onu hassas konu yönetimi olarak adlandırmak istiyorum. Hassas konu yönetimi ve kriz yönetimi iletişimin reklamdan halkla ilişkilere iletişimin her disiplininde ve özellikle sosyal medya alanında çok önemli. Tabii ki krizi yönetmek için krize hazırlıklı olmak gerekli. Bütün kurumların kendilerini çok iyi bildiği hassas noktaları var önce bunları tespit etmek gerekli. Bu konu başlıklarını tutmak ve sürekli güncellemek gerekiyor. Bir çalışma yapacağınız zaman bu bir reklam filmi, bir proje veya basın toplantısı olabilir.

Kurum sözcülerine gerekliyse medya eğitimi verilmesi, belirlenen konuların üzerinden geçilmesi çok önemli. Mesajlarınızı anlık olarak revize edebilmeniz, bunu yapabilmek için de eş zamanlı olarak belirli platformlar aracılığıyla takip edebilmeniz gerekli. Samimiyet, dürüstlük, gerçekten elini taşın altına koymak insanlar kadar markalar için de önemli. Markaların ve o markaların temsilcilerinin dürüst, şeffaf, samimi, bizimle beraber olması ve hareket etmesi o satın alma davranışını gerçekleştirmesi istediği insanları dinlemesi gerekiyor.

Şirketler pazarlama veya kurumsal iletişim departmanına neden ihtiyaç duyuyor? Neden bu alanda bir destek almaları gerekiyor?
Pazarlama ve kurumsal iletişim departmanları kurumların en iyi dinleyicileri aslında. İletişim veya pazarlama tarafına taşınabilecek doğru mesajları ve içerikleri çıkarabilecek çok kıymetli birimler. Ajans ve kurum arasındaki iletişim sürecinin de sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için bu alandaki çalışanların ve departmanların önemi çok büyük. Ayrıca buradaki kişilerin birer süzgeç olma görevi de çok önemli. Kurumların ürettikleri fikirleri, işleri, operasyonel süreci iletişime de taşıyabilmek için bu departmanlara ihtiyaçları var.

Bu alanda okuyan öğrencilere tavsiyeleriniz neler olur?
Bu iş dinamik bir iş. Çok farklı sektörden marka ve insanla bir araya geliyorsun. Çözümleme yapmak, empati yeteneğini kullanmak, iletişimi kurgulamak ve proje üretmek kasları güçlendiren alanlar. Bunları deneyimlemek için kurumlara da başvurabilirler fakat ajansı görmek, ajans insanlarıyla bir arada çalışmak çok şey katacaktır. Aynı zamanda bize de çok şey katıyor, karşılıklı öğrenme süreci oluyor. Ajanstaki kişilerle bir araya gelmenin, bir projeyi beraber yapmanın, sunum hazırlamanın ve raporlama yapmanın öğrenebilmeleri ve farklı insan tiplerini görmeleri için önemli olduğunu düşünüyorum.

Sevgili Gülşah Hanım’a keyifli, enerjik ve bilgi dolu röportajı için çok teşekkür ederim.

Diğer röportajlarıma buradan ulaşabilirsiniz;
Deniz Kaan Akoğlu İle Röportaj
Hakan Akar İle Röportaj

Merve Taşdemir ile Röportaj
Yusuf Ziya Yüce İle Röportaj

--

--

Umutcan Bozkurt

Dijital İçerik Üretici I Kurumsal İletişim I Halkla İlişkiler