Umutcan İle Mesleklere Yolculuk I Yusuf Büyüktopbaş ile Röportaj

Umutcan Bozkurt
4 min readMay 7, 2022

--

Merhaba,

Umutcan İle Mesleklere Yolculuk’un bu haftaki konuğu Motor AŞİN Kurumsal İletişim Uzmanı Yusuf Büyüktopbaş.

Yusuf Bey’in kariyer hayatından, deneyimlerinden, görev ve sorumluluklarından, kurumsal iletişimin öneminden, kriz iletişiminden ve daha fazlasını konuştuğumuz çok güzel bir röportaj gerçekleştirdik.

Röportajımızın sizin için de faydalı olacağına eminim.

Kendinizden ve çalışma deneyimlerinizden bahseder misiniz?
Ben Yusuf Büyüktopbaş, Anadolu Üniversitesi’nde Medya ve İletişim programında Pazarlama ve Reklamcılık bölümü, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Fars Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdim. Bunların dışında yine Anadolu Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitim hayatım devam etmektedir.

Otomotiv, Tekstil ve Mağazacılık sektörü olmak üzere yaklaşık 11 yıllık iş tecrübemle birçok iş kollarında başarılı bir şekilde önemli görevler üstlendim.

Şu an Motor AŞİN’de Kurumsal İletişim Uzmanı görevini yürütüyorum.

Şirketler Pazarlama veya kurumsal iletişim departmanına neden ihtiyaç duyuyor? Neden bu alanda destek almaları gerekiyor?
Kurumlar markalaşmak ve kendilerine değer katmak istiyorlarsa; yönetim kadrolarında tıpkı finans ve insan kaynakları birimleri olduğu gibi “Kurumsal İletişim” ve “Pazarlama” birimlerinin de mutlaka oluşturulması gerekiyor.

Günümüzde şirketlerin yapılanmalarında hemen hemen tüm birimlerin birbiri ile ilişkilendiği ve mümkün olduğu ölçüde, hedefler doğrultusunda müşterek hareket ettiği bir dönemi yaşıyoruz. Pazarlama ve kurumsal iletişimin birbirine entegre iki disiplin olduğunu düşünüyorum. Kurumsal İletişim biriminin çalışmalarının pazarlama stratejileri ile uyumlu ve onları destekler nitelikte olması şart.

Aynı şekilde pazarlamanın da şirketin kurumsal değerleri ve iletişim yönetiminde benimsediği genel strateji ile uyum sağlaması gerek. Yalnızca pazarlama ile değil şirket bünyesindeki tüm birim ve disiplinlerin koordinasyonunu sağlamak da biz kurumsal iletişimcilerin görevlerinden biri elbette.

Bu mesleği yapacak kişilerde bulunması gereken yetkinlikler nelerdir?
Tüm insan ilişkilerinin özünde iletişim kurmak var. Kurumsal iletişimin özünü de elbette iletişim kavramının temel bileşenleri oluşturuyor: “Dinlemek, anlamak, verilmek istenen mesajları doğru ve etkili bir şekilde ifade etmek” dolayısıyla iletişime açık olmak ve empati kurabiliyor olmanız gerekir. Örneğin ofisteyken bir metin yazıyorsunuz ve o sırada odaya biri giriyor size soru sormak istiyor. Siz de hem elinizdeki iş ile hem de karşınızdaki ile ilgilenmelisiniz. Zaman yönetimini iyi ayarlamak gerekir. Motive edici olmanız gerekir.

İngilizce bilmeliler, yazılı içerik üretiminde deneyimli olmalılar, kurum içi ve kurum dışı iletişim yönetimi, kurumsal sosyal sorumluluk ve itibar yönetimi alanlarında bilgi sahibi olmalılar, meraklı olmak, sürekli öğrenmeyi felsefe edinmek ve öğrendiklerini yaratıcı ve yeni fikirlere dönüştürebilmek de gerekiyor.

Bunların dışında planlama ve organizasyon becerileri güçlü ve zamanlarını iyi yönetebiliyor olmaları gerekiyor, insan ilişkilerinde başarılı ve takım çalışmasına yatkın olmak da bu mesleği yapacak kişilerde bulunması gereken yetkinliklerdir diye düşünüyorum.

Bana mesleğinizi anlatır mısınız, görev ve sorumluluklarınız nelerdir?
Kurumsal İletişim Uzmanı olarak; Kurum içi ve kurum dışı iletişim materyallerinin içeriklerinin oluşturulması, metinlerin yazılması, güncellenmesi ve üretimine yönelik çalışmalar yapıyoruz.

CEO’nun kurum içine ve kurum dışına yönelik mesajlarını ve konuşmalarını hazırlıyoruz.

Stratejik iletişim planlarının hedefleri doğrultusunda iç ve dış iletişim araçlarının, sosyal medya kanallarının yönetimi ve kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik projelerinin yürütülmesi ve geliştirilmesi ile ilgili görevlerimiz de var.

İç iletişim projelerinin yürütülmesinde ve kurumsal etkinlik ve organizasyonları yönetmede insan kaynakları departmanı ile koordineli çalışıyoruz. Sektörümüzün yazılı ve görsel basın takibini yapmak, kurumsal kimlik, itibar ve kriz yönetiminden sorumlu olmak, kurumsal dokümanları kurumsal kimliğe uygun olarak oluşturmak, günlük & aylık sosyal medya gündem raporlarını paylaşmak da görev ve sorumluklarımızın arasındadır.

Medyada yayınlanmış haber, yorum ve makalelerle ilgili düzenli takip ve raporlama yapılması, web sitesi geliştirmek ve web sitesi içeriklerini güncellemek, basın ile ilişkilerin oluşturulması, verilen mesajlar için uygun iletişim kanalını belirlemek, yurt içinde ve yurt dışında gerçekleşen iletişim çalışmalarında süreçlerin takibini sağlamak ve yönetmek de son olarak eklemek istediklerimdir.

Bu mesleğe yönelmenizdeki etken nedir?
Benim yatkınlığım konuşkan olmamdı. Konuşmayı severdim ve iletişimim güçlüydü. Bu meslekte de “iletişim” önemli olduğundan dolayı bu alan tam bana göreydi. Etkili metinleri yazabilme becerim de yüksek olduğu için ve inisiyatif alan biri olarak bu mesleğe yönelmemde ana etkenler olarak söyleyebilirim. Ayrıca koordinasyon ve organizasyon becerilerine de sahip biriyim. Stratejik ve yaratıcı düşünerek çözüm de üretebiliyorum.

Bu alanda okuyan öğrencilere tavsiyeleriniz neler olur?

Sadece okul ve ev arası gidip gelmektense, okul ve ev arasına işi de sıkıştırın.

İletişime açık olsunlar, bu alanda araştırmacı ve yaratıcı fikirlere sahip olmak da çok önemli. Sosyal medyayı yakından takip etmeli ve tanımalılar. İkiden fazla dil bilmek zaten artık her alanın önem verdiği bir konu.

Sadece okul ve ev arası gidip gelmektense, okul ev arasına işi de sıkıştırın. Hiçbir yerde çalışamıyorsanız blog yazın. Kendi web sitenizi oluşturun. Kafanızdakileri insanlara açın. Öğrencilik yıllarınızın sonlarına doğru staj imkânlarından yararlanmanızı öneriyorum. İdil Türkmenoğlu/ Kurumsal İç İletişim, Joep Cornelissen/ Kurumsal İletişim, Liv Larsson/ İş Yaşamında İletişim, Z. Beril Akıncı Vural ve Mikail Bat/Teoriden Pratiğe Kurumsal İletişim kitaplarını okumalarını tavsiye ederim.

Sizce mesleğinizin avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Kurumsal iletişim bir kuruluşun hedeflediği kitleye yönelik olarak tüm iletişim kanallarının etkin ve çalışır durumda olmasına yönelik faaliyetlerin bütünüdür. Bu yönüyle kurumlar için verimlilik ve markalaşmanın en önemli unsurudur.

Daha güçlü bir kariyere ve öz geçmişe sahip olmaya aracı olur. Kurumsal iletişim uzmanları özel sektörde çalışır ve bu durum onlara birçok açıdan esneklik sağlar.

Mesleğin dezavantajı şu şekilde açıklanabilir: Çoklu görev becerisine sahip olmayan kişiler bu işi yaparken sorun yaşayabilir. İletişim yönü kuvvetli olmayan kişiler bu işi yaparken güçlük çekebilir.

Herhangi bir kriz yaşadınız mı, yaşadıysanız nasıl yönettiniz? Kriz yönetiminde dikkat edilmesi gerekenler nedir?

Kriz hazırlıklı olan için fırsattır!

Kriz anlarında “kriz iletişimi” yaparım. Olası krizlerde iletişim yönetimini nasıl yapacağını planlarım.

Krizde, zaman öncelikli bir faktördür. Bu yüzden neler yapılacağını gösteren stratejilerin ortaya konduğu bir plana her zaman ihtiyaç vardır. Bu planda kriz durumlarının listelenmesi ve tanımlanması, her bir kriz durumu ile baş edebilmek için stratejiler ve taktikler geliştirilmesi, krizden etkilenecek kişilerin ve grupların tanımlanması, kriz ekibinin göreve başlaması ve zararı minimize edecek bir kriz iletişim planı hazırlanması gibi stratejilere uyarak krizden hiç etkilenmeden atlatılacağına inanıyorum.

Unutmayalım ki kriz hazırlıklı olan için fırsattır!

Departman yapılanmanız nasıl, hangi alanda çalışanlar bulunuyor, görevleri nelerdir?
Şirketimizde departman yapılanmamızda; Kurumsal İletişim ve Pazarlama yöneticisi, Kurumsal İletişim Uzmanı, Kurumsal İletişim Uzman Yardımcısı ve Grafik Tasarım Uzmanı olmak üzere çalışanlar bulunmaktadır.

Sevgili Yusuf Bey’e keyifli ve bilgi dolu röportajı için çok teşekkür ederim.

Diğer röportajlarıma buradan ulaşabilirsiniz;
Cem Arıdağ İle Röportaj
Deniz Kaan Akoğlu İle Röportaj
Hakan Akar İle Röportaj

--

--

Umutcan Bozkurt

Dijital İçerik Üretici I Kurumsal İletişim I Halkla İlişkiler